Sınava hazırlık süreci öğrenciler kadar aileleri de etkileyen bir süreçtir. Aileler çocukları için sürekli bir çaba harcıyorlar. Onlar için özel ders, kurs, kitap gibi maddi ve ilgi, destek, şefkat gibi manevi birçok emek sarf ediyorlar. Hem çocuklarının iyi bir geleceğe sahip olmasını hem bu emeklerin karşılığını almak istiyorlar. Bu aşamada öğrenciler ile kurulan iletişim önem kazanıyor. Davranışlarımızla onların daha uzun süreli ve verimli çalışmasını sağlayabiliriz. Bunun aksine farkında olmadan da onların stresini arttırıp çalışma süresini ve verimini azaltabiliriz.
Çok çalıştığına inandığım bir öğrencim vardı. Ailesinin çalışmasını beğenmediğinden, az çalıştığını söylediklerinden ve bu çalışmasının üniversiteyi kazanmaya yetmeyeceğini dile getirdiklerinden bahsediyordu. Haksızlığa uğradığını düşünüyor ve motivasyonu düşüyordu. Öğrencim bir gün annesi telefonla konuşurken “Çocuğum çok çalışıyor, elinden geleni yapıyor” dediğini duymuş. Bunu bana ‘‘Hocam, çalıştığımı biliyorlarmış’’ diyerek anlattı. O günden sonra motivasyonunda ve çalışmasında büyük bir artış oldu.
Bu süreçte çocuğumuzun stresini arttırıp onun motivasyonunu azaltacak, onu başkalarıyla kıyaslama, onunla tartışma, ona başaramayacağını söyleme gibi davranışlardan kaçınmalıyız. Çok sık karşılaştığım bir durum: ailelerin başarıyı beğenmeyerek çocukları olumsuz etkilemeleridir. Deneme sınavına giren bir öğrenci yüksek netlere veya yükselen netlere sahip olmasına rağmen aileler bunu küçük görmekte ve sürekli çocuklara netlerinin yetersiz olduğunu söylemektedirler. Bu durum öğrencilerin özgüvenlerini kaybetmelerine neden olmaktadır.
Unutmayınız; çocuğunuzun sınav öncesi ve sınav anındaki hislerini bu süreç boyunca sahip olduğunuz davranışlar belirleyecektir. Bir yıl boyunca baskı yapıp son gün ‘‘stres yapma’’ demek çocuğunuzu rahatlatmaya yetmeyecektir. Eğer çocuğunuzun sınava rahat girmesini istiyorsanız onu koşulsuz sevdiğinizi ve ona olan sevginizin bir sınava bağlı olarak değişmeyeceğini hissettirmelisiniz.
Sınava hazırlıktaki öğrenciler ile takım arkadaşı olmalısınız. Onların morallerini ve motivasyonlarını yükseltmelisiniz. Tüm gücüyle mücadele etmelerini sağlamalısınız. Çünkü birlikte kazanır veya birlikte kaybedersiniz.