AKŞEHİRSPOR VE SELÇUKYA

Hafta sonu şehrimizde iki önemli etkinlik vardı.

Birisi saat 14:00’da başlayan Akşehirspor ile Kestelspor arasındaki maç, diğeri Selçukya Kültür ve Sanat Derneği ile Akşehir Belediyesi’nin katkılarıyla, Akşehir Kültür Merkezi’nde düzenlenen şiir dinletisi programıydı.

Ünal Çelik'in başkanlığa getirilmesiyle üst üste alınan galibiyetlerden sonra, lider Kestelspor’la berabere kalarak puanını 22'ye yükselten Akşehirspor, izleyenleri mest eden bir takım oyunu sergiledi.

Başarılı teknik adam Cenap Taner Hoca'ya, Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği tarafından 2018-2019 sezonunda yılın en başarılı antrenörleri arasında olmasından dolayı ödül verilmesi ise ayrı bir gurur kaynağı oldu.

Geçen yıl olduğu gibi Akşehirspor Kırmızı Sokak taraftar grubu, yönetim, teknik heyet ve futbolcuların bir ve beraberlik içinde olmaları, bu yıl da şampiyon bir takım olmayı hak edeceklerini gösteriyor.

Saat 15:00’daki etkinlikte ise; Belediye Başkanı Salih Akkaya ve Selçukya Derneği Başkan Yardımcısı hemşehrimiz Derviş Ahmet Şahin'in açılış konuşmalarının ardından, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Muşmal; “Geçmişten Günümüze Akşehir” konulu sunumunu yaptı.

Muşmal, Akşehir efsanelerini anlatan “Rivayet” adlı bir kitap yazdığını ve kitabında Midas’ın çeşmesi, fırında yanmayan adam, Soğanlı Dede, Kesikbaş, aslanla yolculuk, nasipsiz zerdaliler, Buzlu Dede ve mum ateşinde ısınan hamam gibi efsanelerin anlatıldığından bahsetti. Akşehir'in kültür ve tarih açısından bereketli olduğunu, 50 civarında Selçuklu eserinin Akşehir’de bulunduğunu ifade etti. İlk çağlarda Kral Yolu, ardından İpek Yolu ve İstanbul, Konya, Halep ve Mekke Hac Yolunun, günümüzde ise Türkiye'nin doğusu ile batısını birleştiren en önemli karayolunun Akşehir'den geçtiğini anlattı. Katip Çelebi'ye göre; Akşehir'in eski çağlardan beri meyve ve balı ile meşhur, ağaçlık ve yeşillikler içinde, tek ya da iki katlı bakımlı evleri ve ayrıca ulemalarıyla meşhur, ticaretin merkezi olan Beld-i Beyza olduğunu aktardı.

Dekan Muşmal; Akşehir'in bir dönem Karaman Beyliğinin sancağı, bir dönem de Osmanlının sancağı olarak çok kez el değiştirdiğini, yüksek vergi veren, nüfusu 1500'lü yıllarda 2.400, 1600 yıllarında 4.500 ve 1880'li yıllarında ise 10.000 civarında olan, kalabalık bir şehir olduğunu söyleyerek konuşmasını tamamladı.

İzleyicilerin az olduğu etkinlikte, Selçukya Kültür ve Sanat Derneği şairlerinin kendi yazdıkları şiirleri okumalarıyla program son buldu.

{ "vars": { "account": "G-5Z2CE4T8R8" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }