1984-1989 yılları arasında Akşehir Belediye Başkanlığı yapan Ziraat Yüksek Mühendisi M. Yaşar CENİKOĞLU, Akşehir’de her alanda yaptığı çalışmalarıyla Akşehir’in modern bir görüntüye kavuşması için çalışmıştı.
Mehmet Yaşar CENİKOĞLU, 1926 yılında çiftçi bir ailenin ikinci çocuğu olarak Akşehir’de dünyaya gelmiştir. İlköğrenimini Cumhuriyet İlkokulu’nda yaptıktan sonra ortaokulu, Devlet Parasız Yatılı olarak Adana’da bitirmiştir. Lise öğrenimini Afyonkarahisar’da tamamlamıştır. Yükseköğrenimini ise, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapmıştır.
CENİKOĞLU, lise öğrenimi yıllarında Zeynep TASLAK’la evlenmiş, Ziraat Fakültesi’nin Tarla Bitkileri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Celal TARIMAN’dan çok etkilenmiş ve kendisine minnet, şükran duyguları hissettiğinden, dünyaya gelen ilk oğluna da hocasına vefa borcundan dolayı “Tarıman” adını koymuştur. Daha sonra Bahar adını verdiği bir kızı dünyaya gelmiştir.
İlk eşinden ayrıldıktan sonra daha önce Fransa’da tanıştığı Kanada asıllı Elizabeth Ann ROSS ile 1968 yılında evlenmiş, bu evlilikten çocukları olmamış; Yetiştirme Yurdu’ndan biri kız, diğeri erkek olmak üzere iki çocuğu manevî evlat olarak almışlardır.
Fakültede okurken bir ara Akşehir’e bağlı Yaylabelen (Ökes) köyünde vekil öğretmenlik yapmıştır.
Yükseköğrenimini bitirdikten sonra Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ne bağlı Erzurum / Pasinler, Isparta / Keçiborlu, Burdur / Yeşilova, Konya / Kadınhanı, Amasya / Kayabaşı, Eskişehir / Çifteler, Elazığ Ziraat Bölge Şeflikleri ile Burdur Merkez Besi Bölge Şeflikleri görevlerinde bulunmuştur.
1960’lı yılların başlarında devlet tarafından meslekî araştırma ve incelemelerde bulunmak üzere önce İngiltere’ye, sonrasında Fransa’ya gönderilmiştir.
1978 yılında Sanayi Bakanlığı, Bilim ve Teknik Dairesi Başkanlığı’na getirilmiş ve bu görevine 1980 yılına kadar devam edip kendi isteğiyle emekliye ayrıldıktan sonra Akşehir’e yerleşmiştir.
CENİKOĞLU, 1983 yılında Anavatan Partisini Akşehir’de kurup başkanlığını yürütmüş; 1984 yılında ise kurucusu olduğu ANAP’tan Akşehir Belediye Başkanı seçilmiş ve bu görevini 1989 yılına kadar sürdürmüştür. Belediye Başkanlığı görevinin yanı sıra merkezi Fransa/ Strasbourg’da bulunan Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Delegasyonu ikincil görevini birlikte yapmıştır.
25 Mart 1984 tarihinde Anavatan Partisi’nden Akşehir Belediye Başkanlığına seçilen Yaşar Cenikoğlu, Akşehir’e pek çok hizmetler etmiştir. Bunlar:
1-Nasreddin Hoca Şenliklerini uluslararası platforma taşımıştır. 5-10 Temmuz Nasreddin Hoca Şenliklerini hem millî, hem de milletlerarası düzeyde kutlanmasına gayret etmiş; döneminde Akşehir ve Nasreddin Hoca panel, sempozyum vb. akademik çalışmalarla tanıtılmıştır. Nasreddin Hoca bilimsel çalışmalarına hizmet eden yerli ve yabancı bilim adamlarının adları, Akşehir’in cadde ve sokaklara verilmiştir.
2- Selçuk Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu’nun Akşehir’de açılmasını sağlamış ve bu okul için kendi mülkünden bağışta bulunmuştu.
3-Akşehir imar planını yeniden yaptırmış ve içme suyu için yatırımlar gerçekleştirmişti. Ayrıca kanalizasyon sisteminin alt yapısını yenilemiş ve Atık Su Arıtma Tesislerini hizmete sokmuştu.
4-Trafik düzenlemelerini yaptırmış ve ilk kez Akşehir’e sinyalizasyon sistemini getirmişti. Akşehir elektrik trafolarının yenileştirilmesi sağlanmıştı. Bulvarlar sodyum buharlı ampullerle aydınlatılmıştı.
5-Belediye’de telsiz sistemlerini ve bilgisayar sistemlerini kurmuştu.
6-Akşehir’e yeni bir otogar yaptırmış ve otobüsler şehir trafiğinden ayrılmıştı. Sanayi ilerisinde bir kamyon garajı yapılmasını sağlamıştır. Eskiyen Belediye binası yerine şu an kullanılan yeni belediye binasını yaptırmıştı. Yine Hıdırlık’ta bulunan dağ otelinin ek binasını tamamlayıp hizmete açmıştı.
7-Akşehir Tarihi kitabını yeniden yazdırmak istemiş, ancak davet ettiği yazar İ. Hakkı Konyalı Akşehir’e geldiğinde Belediye Başkanının koltuğunda son nefesini vermiş ve bu girişim gerçekleşmemişti.
8-Akşehirli Yazar Tarık Buğra ile iletişime geçerek ilgisini tekrar Akşehir’e çekmişti.
9-Trafik Tescil Bürosu’nun Akşehir’de kurulmasını sağlamıştı.
10-Belediye kadrolarını müdürlükler ve amirlikler olarak sınıflandırmıştı ve ilk kez Akşehir’de Kültür Müdürlüğü’nü kurmuştu. Akşehir kültürünü ortaya koymak için yemek yarışmaları, vitrin düzenleme yarışmaları gibi etkinlikler yapılmıştır.
11-Orman ağaç bayramları vesilesiyle Akşehir’in çevresine binlerce çam fidanı dikilmesini sağlamıştı.
12-Akşehir’de Organize Sanayi kurulması için gündem oluşturmuştu. Ayrıca zamanında Sanayi Sitesine 398 ek işyerinin eklenmesi yapılmıştı.
13-Akşehir’in il olması için yoğun bir uğraş vermişti. Ancak engelleri aşamamıştı.
14-Akşehir’de var olan yolları genişletmiş, özellikle 24 Ağustos Bulvarı çift yol olarak trafiğe açılmıştı. Akşehir deresi üzerine yeni köprüler yaptırmıştı. Şehir içerisine yeni yollar ve sokaklar yaptırmıştı. Akşehir’in üç girişini bulvarlarla donatmış ve yollarını genişletmişti.
15- Belediye Başkanı olduğu dönem zarfında kültür hizmetlerine önem vermiş, Belediye bünyesinde Kültür-Sanat birimini kurmuş, Musiki konserleri, Halk Oyunları ekip çalışmaları, haftalık-aylık yayın çalışmalarına destek vermiş, haftalık “Nasreddin Hoca” gazetesi ile aylık “Yeşil Akşehir” dergisini çıkarmıştır. Akşehir’i temsil eden bir amblem yarışması açılmış ve amblem seçilmiştir.
16-Akşehir’de ilk kez Nasreddin Hoca Mezarlık girişinin önüne bir “Eşeğe düz binen Nasreddin Hoca heykeli” yapılmasına ön ayak oldu. Ancak heykel Türkiye’de sert tartışmalara neden olmuştu.
17- Akşehir Perşembe Pazarı’nın bugünkü yerinde kurulmasını sağlamak için gerekli düzenlemeleri yaptırmış ve pazarın buraya taşınmasını sağlamıştır. Ayrıca Pazar günleri semt pazarı olarak Merkez Ortaokulu’nun yanına kurulmasını sağlamıştır.
Yaşar Cenikoğlu, 25 Ocak 2004 tarihinde Akşehir’de vefat etti ve Nasreddin Hoca Mezarlığı’nda medfundur. Allah rahmet eylesin..
Not: Bilgilerin toplanmasında yardımlarını esirgemeyen rahmetli başkanımızın oğlu Gökhan Tarıman Cenikoğlu hocama ve Ramazan Sarı’ya teşekkür ederim.