AKL-I SELİMİ KORUMAK

İnsanın sahip olduğu en değerli nimet akıldır. Aklı korumak en önemli görevdir.

Akl- i selim: ''Hüküm ve kararlarında doğruyu yanlıştan, iyiyi kötüden, hakkı batıldan ayıran akıl, sağduyu" anlamına gelmektedir.

İnsanın aklını gideren, Kur'an-ı Kerim'de: “insanlar arasına düşmanlık sokan kaçınılması gereken bir pislik” olarak anlatılan  UYUŞTURUCULAR bunlardan sadece  biridir.

İnsanı herhangi bir içki içmeden sarhoş eden, aklını gideren başka kötülüklerde vardır. İnsan içkiden sakındığı gibi  bunlardan da sakınmalıdır. Bunlar servet, şöhret, şehvet, öfke, kin, nefret vb.

İnsanı içmeden sarhoş eden, ne zaman, nerede, insana ne yaptıracağı belli olmayan bu duygular aklı gideren unsurlardır.. Allah'ın kötüler ve kötülüklere karşı mücadele etmesi için insana verdiği bu gazap (öfke) duygusu, kontrol edilmez, yerinde kullanılmazsa anlamsız kavga hatta cinayetlere bile sebep olabilir. Öfkesini kontrol edenler Allah'ın övgüsüne mazhar olmuşlardır.

Aklı gideren kin, nefret, düşmanlık, intikam, boş kuruntu, vesvese, sû-i zan, hasedlik, fesatlık, çekememezlik, gıybet, dedikodu gibi kötü hasletler insanın aklına zarardır.

İnsanı çalışmaktan, öğrenmekten, her türlü hayırlı faziletlerden alıkoyan bağımlılıklar da akl-i Selimin için bir engeldir.

İslam akl-ı Selimin önündeki bütün engelleri yasaklamış, bunların yerine hayırda yarışmayı, insanlığı faydalı olacak Salih amel ve güzel ahlak denilen güzel işler yapmayı emretmiştir. Kin, nefret, intikam, düşmanlık, hasedlik, fitne, fesat gibi kötülükler yerine yerine hak, adalet, sevgi, şefkat ve merhamet sahibi olmayı, hüsnü zan içinde bulunmayı istemiştir.

Akl-ı Selimi iyilik, hayır, kalkınma ve insanlığın saadeti için kullanmak yerine batıl, hurafe, kin, nefret, kuruntu, eşya ve maddeye tapar hale gelme, hayatı şehvetten ibaret görme, aklı düşmanlık ve zulüm için kullanmak insanın en büyük yanılgılarındandır. Allah bu aklı kötülük için değil güzel işler yapmak için vermiştir.

Ferdi ve toplumu korumayı hedef edinen İslam, "İyilik ve takvâda yardımlaşmayı, (her türlü) kötülük ve günahlardan sakınmayı" ( (Maide suresi 3) emrederek dünya ve ahiret mutluluğunun anahtarını vermiştir.

Yolu iyilik ve takva olanların akıbeti hayır olacaktır.

{ "vars": { "account": "G-5Z2CE4T8R8" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }