Tarih doktorasını Amerika’daki Türk göçmenlere ilişkin tezi ile tamamlayan Dr. Işıl Acehan, Forum USA gazetesinde yayımlanan ve sosyal medya hesabından paylaştığı makalesinde; ABD Başkanlarından Wilson’ın Nasreddin Hoca hayranlığını anlattı.
Makalesinde, Başkan Wilson’ın Nasreddin Hoca fıkralarını, yakın arkadaşı Charles Crane’den öğrendiğini ve Crane’in pek çok durumu tarif etmek için bu fıkraları kullandığını belirten Dr. Acehan; 1.Dünya Savaşı sonunda ortaya koyduğu prensiplerle Birleşmiş Milletler’in kuruluş sürecini başlatan Başkan Wilson’ın da Hoca’ya hayran olduğunu belirtiyor.
Makaleye konu olan fıkra ve Dr.Işıl Acehan’ın Nasreddin Hoca’ya dair yazdıkları şöyle:
“1208 yılında Eskişehir’deki Sivrihisar’ın Hortu köyünde doğduğu ve medrese eğitimi aldığı söylenen, ünlü nüktedan halk kahramanımız Nasreddin Hoca’nın hikayeleriyle milyonlarca kişi büyümüştür.
Konya, Akşehir’e yerleşen ve yaşamını tamamlamasının ardından yüz yıllar içerisinde ünü dünyaya yayılan Nasreddin Hoca fıkraları Türk halklarının yanı sıra Araplar, Bulgarlar, Çinliler, Farslar, Macarlar, Ruslar gibi farklı toplumlarda da yer edinmiştir. Nasreddin Hoca’nın nükteli hikayeleri, onu bir kültür elçisi rolüyle de ön plana çıkarmıştı. Türkler hakkında Batı toplumlarındaki önyargı ve olumsuz düşüncelerin kırılmasında önemli rol oynamıştı.
Nasreddin Hoca’nın Kuyuya Düşen Ay fıkrası şöyledir: Bir gece Nasreddin Hoca evinin bahçesindeki kuyudan su almaya gider. Kuyuda ayın yansımasını görünce hanımına; “Kadın kadın, bana çabuk bir kanca getir, yoksa ay boğulup ölecek” diye bağırır. Hanımı kancayı getirir. Nasreddin Hoca kancayı kuyuya atar, çeker de çeker, ancak kuyudaki taşlardan birisine takılan kanca gelmez. Ayın ağrılığından kancanın gelmediğini düşünen Hoca; “Galiba ayı tuttum” der. Hoca, kancanın ipini daha da güçlü çekince sonunda ip kopar, Hoca da sırt üstü düşüverir. Bu sırada gökyüzündeki ayı görünce sevinçle; “Çok uğraştık ama zavallı ayı da kurtardık” der.
Wilson’ın “Kuyuya Düşen Ay” fıkrasını, 1.Dünya Savaşı sonrası düzenlenen Paris Barış Konferansı’nda dünyayı kurtarma ve barışı sağlama çabalarını tarif etmek için söylediği biliniyor.”
Makalenin tamamına; Dr. Işıl Acehan’ın https://twitter.com/isilacehan twitter hesabından ve https://forumusa.com/ adresinden ulaşılabilir.