1-7 Mart Muhasebeciler Haftası Kutlu Olsun.


3568 sayılı yasanın verdiği yetkiye dayanarak hizmet veren meslek mensuplarının haftası olarak kabul edilen Muhasebeciler Haftası her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanmaktadır.

Bizler için, Meslek Camiamız için Muhasebeciler Haftası onurlu bir süreçtir. Bilindiği gibi, 1-7 Mart günlerinde kutlanan Muhasebeciler Haftası ülke genelinde etkin rol oynamaktadır.

TÜRMOB çatısı altında örgütlenen, ülke genelindeki Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odaları ile Yeminli Mali Müşavir Odalarına kayıtlı 150 bin meslek mensubu, stajyerler ve büro çalışanları ile muhasebe camiası Muhasebeciler Haftasını mesleki sorunlarının gölgesinde kutlayacaktır. Türkiye’de katip gibi görülüp, küçümsenip, horlanan meslek mensupları bu tarihten itibaren bugünkü gerçek kimliklerini kazanmışlardır. Hak ettiği ilgiyi taraflardan göremeyen meslektaşlarımız bugün; bilgi toplumu olarak adlandırılan, bilgiyi alabilen, bilgiye ulaşabilen bir topluluğun üyesi olma yolunda hızla ilerlemektedir. Hiçbir meslek dalında olmayan eğitim ve uzmanlıktan sonra mesleğe geçiş, mesleğimizin geleceğin mesleği olacağının açık göstergesidir.

Mali Müşavirlik Meslek unvan ve yetkisi Türkiye’de en zor kazanılan bir hak olmakla birlikte en ucuz sayılan, katip veya takipçi muamelesi karşılığı verilen ücretin ise ya sadaka ya da haraç olduğu izlenimi yaratmış olması üzücü bir durum ancak bu aşamaya getirenler ise yine meslek mensuplarının kendi davranışlarının sonucu olduğunu düşünüyorum.

Evet, Mali Müşavirlik Mesleği Türkiye’de en zor kazanılan bir unvan ve hak, zira 4 yıllık fakülteden sonra önce staja başlayabilmek için bir sınav, başarılması durumunda 3 yıllık staj maratonu ve bu maraton sınav ( ABC ) etaplarından oluşur. Sonra staj bitirme sınavı ve başarılması halinde ise Mali Müşavir olunur ancak mali müşavirlik unvanının bunca zor bir sınav maratonu sonunda alınması ile meslek mensuplarının toplumdaki yer ve itibarı tartışılır hal almaktadır. Düşünün, hiç bir meslek unvanı bu kadar uzun bir süreç ve sınav maratonu sonucu başarılması halinde kazanılmıyor.

Ülkemizde muhasebe mesleğinin gelişim seyri, sanayileşme sürecinde olduğu gibi, dünya uygulamalarından biraz farklılık göstermiştir. Ülkemizde 1950 yılına kadar dünyadaki muhasebe uygulamalarından sadece KİT’lerde istifade edilmiştir. 1950’den sonra yapılan büyük vergi reformuyla birlikte özel sektörün de gelişmeye başlamasıyla, muhasebe mesleğinin önemi ortaya çıkmaya başlamıştır. Mesleğin örgütlenme ve yasal statüye kavuşturulma talepleri de yine bu dönemde ortaya çıkmasına rağmen, bu talepler karşılığını 40 yıl sonra bulabilmiştir.

İşletmelerin muhasebe ve denetim sistemini gerçekleştiren, devletin vergi gelirlerinin arttırılmasına katkı sunan ve devlet kurumlarının işleyişine yardımcı olan muhasebecilik ve mali müşavirlik mesleği, önemli sorunlar içerisinde bulunmaktadır.

Görev ve fonksiyonlarımızı yerine getirirken yaşadığımız sorunlar, hizmet sunumunda çeşitli aksaklıkları beraberinde getirmektedir. Bu yüzden, diyalogla ve işbirliği içerisinde mesleki sorunlarımızın çözülmesini talep ediyoruz.

TÜRMOB yıllardır, mesleki çıkarlarından ziyade, ülke ve toplum çıkarlarını gözeterek taleplerini belirlemektedir. Taleplerimiz ve beklentilerimiz kamu maliyesinin ve ekonomimizin daha da güçlenmesi, işletmelerimizin gelişmesi, ülkemizin ve insanlarımızın refah seviyesinin yükselmesi içindir.

Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada sorunlarımızın çözümünde ilk tercihimiz diyalog ve uzlaşma olacaktır.

Muhasebecilik Mesleği, 1989 yılında çıkarılan "Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu" Türkiye’de muhasebecilik mesleğinin şartlarını ve çalışma konularını belirlemiştir. Bu sayede bir süre sonra tek düzen muhasebe sistemine geçilmiş ve muhasebeciler arasında uygulama farklılıkları ortadan kalkmıştır. Türkiye’de muhasebe meslek mensupları üç unvana ayrılmaktadır. Fakat son çıkan kanun ile Serbest muhasebecilik unvanı kaldırılmış ve böylece iki unvan kalmıştır.

  • Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
  • Yeminli Mali Müşavir

Muhasebe mesleği günümüzde en çok önem verilen ve en çok iş alanına sahip olan bir meslektir. Türkiye’de şu an en çok aranan nitelikli elemanların başlarında muhasebe elemanları gelmektedir. Böyle ilgi gören bir alanın da, mesleğinin önemi ve ilgisi büyük olmaktadır.

Bugün ülkemizde meslek mensupları; ticaret, sanayi ve hizmet sektörlerinin defterlerini tutmakta bilanço, gelir tablosu ve diğer belgelerini düzenlemekte, devlet ile mükellef arasında köprü görevi görmektedir. Ayrıca ilgili konularda rapor, inceleme, denetim, bilirkişilik vb. işleri yapmaktadırlar.

Her gün yasalarda değişiklik yapılmakta, bu değişiklikler biz meslek mensuplarına yeni iş yükü ve sorumluluklar getirmektedir. Her geçen gün çalışma şartlarımız zorlaşmaktadır. Örnek olarak 1-20 Temmuz tarihleri arasında Mali Tatilimiz vardır. Fakat bizler bu 20 gün içinde bir gün dahi tatil yapma imkanına sahip değiliz.

MESLEKİ SORUNLARIMIZIN BAZILARI

  • Muhasebe ücretlerinin tahsili sırasında karşılaştığımız sorunlar,
  • Vergi kanunlarında yaşanan yoğun değişmeler,
  • Haksız rekabet,
  • Mevzuat yoğunluğu,
  • Vergi incelemeleri,
  • SGK teftişleri,
  • Çok sayıda beyannamenin sıklıkla verilmesi,
  • KOSGEB işlemleri,
  • Banka kredi işlemleri için sürekli bilgi ve belge temini talepleri…

Bu nedenlerle muhasebecilik belki de dünyanın en zor mesleklerinden birisidir.

Muhasebecilik mesleği mali sistemin vicdanı ve temel taşlarından biri haline gelmiştir.

Nice yeni Muhasebeciler Haftasına sağlıkla erişmeniz dileklerimle,

Muhasebeciler Haftanız kutlu olsun.