Akşehir Belediyesi ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından eski Osmanlı Bankası’nın restore edilmesiyle hayata geçirilen, Nasreddin Hoca Bellek Merkezi’nin açılışı; TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya’nın katıldığı törenle gerçekleştirildi.

Açılışta konuşan Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya, belediye olarak, ilçenin tarihi ve kültürel mirasını koruma ve gelecek nesillere aktarma görevini yerine getirmek için büyük bir gayret içerisinde olduklarını ifade etti.

“RESTORASYON SÜRECİ TİTİZ BİR ŞEKİLDE YÜRÜDÜ”

Osmanlı döneminden kalma ihtişamlı bir yapı olan, eski Osmanlı Bankası’nın Nasreddin Hoca Bellek Merkezi’ne dönüştürmek üzere titiz bir restorasyon sürecine girdiklerini kaydeden Başkan Akkaya, “Bu süreçte, hem binanın tarihi dokusunu koruduk, hem de içerisine modern teknolojileri entegre ederek, ziyaretçilerimize benzersiz bir deneyim sunmayı hedefledik. Merkezimiz, Nasreddin Hoca’mızın yaşamını, eserlerini, fıkralarını ve hikmet dolu sözlerini, dijital ortamlarda keşfetmek için, özel olarak tasarlanmış alanlara sahip. Bodrum katta; Osmanlı Bankası’nın tarihi bir temsili, Akşehir’in zengin tarihini anlatan illüstrasyonlarla süslenmiş odalar ve 3 boyutlu dünya haritası yer alıyor. Zemin katta; dijital ortamlar aracılığıyla, Nasreddin Hoca’nın hayatı, ulusal ve uluslararası gerçekleştirilen etkinliklere dair, zengin içerikler bulunuyor. Nasreddin Hoca’ya ait uluslararası düzeyde yazılmış eserler ise birinci katta bulunan kitaplıklarda yer alıyor. Burada kitaplar ve belgeler taranıp, dijital ortama aktarılıyor. İstenildiği takdirde, bu alanda bulunan bilgisayarlardan bu belgelere ve kitaplara, dijital olarak ulaşılıp, araştırmalar yapılabiliyor. Aynı zamanda bu belgeleri ve kitapları nasreddinhoca.org.tr adresinden de keşfetmek mümkün” diye konuştu.

12.5 MİLYON LİRAYA MAL EDİLDİ

Akşehir’in tarihi mirasına sahip çıkmanın ve gelecek kuşaklara taşımanın kendileri sadece bir görev değil, aynı zamanda büyük bir mutluluk kaynağı olduğunun da altını çizen Başkan Akkaya, “Güncel bedelle, 12,5 milyon liraya ilçemize kazandırdığımız bu güzel merkezimiz; geçmişin izlerini bugünün teknolojisiyle birleştirerek, geleceğe ışık tutan bir mekân olarak hizmet verecek. Merkezimiz; bundan sonraki dönemlerde de Nasreddin Hocamız adına yapılan, ulusal ve uluslararası etkinlikler, bilimsel çalışmalar; yazılı, görsel ve işitsel bütün eserlerin toplandığı, süreklilik arz eden bir hafıza merkezi, bilgelik ve mizahın buluştuğu, bir kültür evi olacak. Nasreddin Hoca’mızın eşsiz mirasının yaşatılması için, hayata geçirdiğimiz bu projenin, güzel Akşehir’imize ve tüm hemşehrilerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

“AKŞEHİR’İMİZİN KÜLTÜREL MİRASINA KATKI SUNACAK ONLARCA FARKLI PROJEYİ HAYATA GEÇİRDİK”

Göreve geldikleri günden bugüne, restorasyon ve imar faaliyetlerinin en fazla önem verdikleri konuların başında geldiğini vurgulayan Başkan Akkaya şöyle devam etti;

“Akşehir’imizin kültürel mirasına katkı sunacak onlarca farklı projeyi hayata geçirdik. Sokak Sağlıklaştırma çalışmalarımız kapsamında 463 binada estetik bir dönüşüm sağladık. Dudu Kadın Çarşısı inşasından Cumhuriyet Meydanı inşasına, Tarihi Yukarı Hamam restorasyonundan Ermeni Kilisesi'nin restorasyonuna kadar pek çok projede geçmişle geleceği birleştirdik. Nasreddin Hoca Evi, Rüştü Bey Hanı, Atakent İlkokulu, Tarihi Papaz Evi, Takkasızlar Konağı gibi değerli tarihi yapılarımız restorasyon ve işlevlendirme çalışmalarıyla şehrimizin dokusuna yeniden kazandırıldı. Tüm bu çalışmalarla, Akşehir’imizin tarihi dokusuna, eşsiz bir iz bırakmış olduk. Nasreddin Hoca Bellek Merkezimiz de, hemşehrilerimize ve ziyaretçilerimize, unutulmaz deneyimler sunacak ve şehrimizin turizm potansiyeline katkı sağlayacak. Bu güzel eserin hayata geçirilmesinde verdikleri destekten dolayı özellikle KOP Başkanlığımıza, Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Uğur İbrahim Altay’a ve o dönem Sanayi ve Teknoloji Bakanımız olan ve bugün açılışımıza teşrif eden, ülkemizin yerli ve milli otomobili TOGG’un mimarlarından Sayın Mustafa Varank beyefendiye ve her zaman her projemizde katkı veren hemşehrimiz Konya Milletvekilimiz Orhan Erdem beyefendiye şükranlarımı sunuyorum. Tabi ki en büyük teşekkür Sayın Cumhurbaşkanımızadır.”

“HOCAMIZIN TANITILMASI KONUSUNDA ÇOK ÖNEMLİ BİR VAZİFE İCRA EDECEĞİNE İNANIYORUM”

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da “Akşehir Belediye Başkanımız güzel bir yatırımla ortaya bir eser koymuş, kendilerini tebrik ediyorum. Geçtiğimiz günlerde ziyaretimizde detaylı bir şekilde inceleme imkânım oldu. Değerlere uygun bir şekilde restore edilmiş, Nasreddin Hoca Bellek Merkezimizde, Hoca Nasreddin’le ilgili bilgilerin toplandığı dijital bir merkeze dönüşmüştür. Özellikle hocamızın tanıtılması konusunda çok önemli bir vazife icra edeceğine inanıyorum. Salih Başkanım Akşehir’e çok güzel hizmetlerde bulundu. Özellikle adaylık sürecinden sonra kendisini nasıl bir dava adamı olduğunu, derdinin koltuk olmadığını, derdinin dava olduğunu hep birlikte bir kez daha görmüş olduk. Bu vesileyle Akşehir’imize yaptığı hizmetlerden dolayı hem de davaya olan sadakatine, Cumhurbaşkanımıza olan bağlılığı ve Cumhur İttifakı adayının kazanması için gösterdiği gayretlerden dolayı kendisine teşekkür ediyorum” değerlendirmesinde bulundu.

AK PARTİ KONYA MİLLETVEKİLİ ORHAN ERDEM HAYIRLI OLMASINI DİLEDİ

AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, Nasreddin Hoca Bellek Merkezi’nin hayırlar getirmesini dileyerek, “Akşehir Nasreddin Hocasıyla, Konya’da Mevlana’mız Şems-i Tebrizi, Konevi hazretleri gibi saymakla bitmez büyüklerimiz var. Akşehir’de Nasreddin Hoca, Seyyid Mahmud Hayrani, Nahcivani Hazretleri, Hacı İbrahim Veli gibi çok büyük zatların olduğu önemli kadim şehirlerinden birisidir. Bu şehir kültür şehri, bu şehir Nasreddin Hoca’nın şehri biz de iktidara geldiğimizden bu yana hocamıza yakışır şekilde türbe restorasyonu, Arasta Çarşısı Büyükşehir’in imkânlarıyla yapıldı. Tarihi Akşehir Evleri 500’e kadarı da restore oldu. tarihi Ermeni Kilisesiyle, Papaz Eviyle, tarihi hamamıyla ve birçok eseri bu şehre kazandırmış olduk” dedi.

Tarihiyle, kültürüyle, Nasreddin Hocasıyla, milli mücadeledeki kahramanlıklarıyla, gastronomisiyle, tescilli Akşehir kirazıyla önemli bir şehir olduğunu söyleyen TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank; “Siz eğer ilçenizde beraber yaşıyorsanız, kalbiniz hemşerilerinizle beraber atıyorsa, içinizde bu şehirlere hizmet etme sevdası varsa Allah size onu nasip ediyor, siz de buralara hizmet edebiliyorsunuz. İşte bizim güzel başkanlarımız, değerli başkanlarımız hamdolsun bizim başımızı öne eğdirmeden bu şehirlere hizmet etmeye layık arkadaşlarımız. Çok da güzel hizmetler yapıyorlar. İşte bu açtığımız Nasreddin Hoca Bellek Merkezimiz aslında Nasreddin Hoca markasını hizmet eden en güzel eserlerden bir tanesidir. Nasreddin Hoca dendiğinde, bir araştırmacı, bir bilim insanını araştırma yapmak için ilk gittiği yere siz Akşehirli olarak insanların hafızalarına kazıyabiliyor musunuz? Buraya bu tesisi kurup, böyle bir yatırımı kazandırıp Nasreddin Hoca markasını hizmet edebiliyor musunuz? İşte Nasreddin Hocamıza sahip çıkmak böyle olur.”

Konuşmaların ardından Akşehir Belediyesi ve KOP İdaresi tarafından Akşehir’e kazandırılan Nasreddin Hoca Bellek Merkezi’nin açılışı dualarla gerçekleştirildi.

Programa; siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri, belediye meclis üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.